De legende van Pater Gustaaf

Brouwerij Paoter Gustaaf is vernoemd naar een Vlaamse pater die leefde in de omgeving van Gent in het midden van de zestiende eeuw. Later leefde hij in de Baronie van Breda.

Vlucht uit Gent naar Breda

Pater Gustaaf (zijn pseudoniem) kwam uit een rijk patriciërsgeslacht en was een woonde als Benedictijn in de Sint-Pietersabdij in Gent. Hij moest vluchten voor de troepen van de Spaanse Keizer Karel V nadat de Gentenaren in opstand waren gekomen tegen het keizerrijk. Hij kwam terecht in een klooster in de Baronie van Breda. Hier verbleef hij onder zijn pseudoniem ‘Pater Gustaaf’. Tijdens de onlusten van de Gentse opstand had Pater Gustaaf enkele kostbaarheden gered van de Spanjaarden.

Onder deze kostbaarheden bevond zich een houtsplinter van de roerstok van de Heilige Arnoldus (Arnold van Soissons), die hij had meegenomen uit de Sint-Niklaaskerk. De Heilige Arnoldus is de beschermheilige van onder andere herbergiers en bierbrouwers.

Gratis bier voor iedereen

Het relikwie zorgde voor het mirakel dat Pater Gustaaf water uit de rivier de Mark bij Breda kon brouwen in slechts één nacht. Hij stond onder de bewoners van de Baronie van Breda al snel bekend als een weldoener. In het weekend kwam hij naar de zaterdagmarkt om de het volk van Breda en omgeving te voorzien van gratis bier.

De dood van Pater Gustaaf

In 1581 werd een groot gedeelte van de Bredase bevolking na een belegering vermoord door de Spaanse troepen van Houtepen. Na deze ‘furie van Houtepen’ kwamen de Spanjaarden erachter wat de werkelijke identiteit van de inmiddels bejaarde Pater Gustaaf was. Hierop arresteerden zij hem en hingen ze hem op. Niemand weet waar de splinter van de roerstok van de Heilige Arnoldus is gebleven.

Wil je meer weten over Pater Gustaaf of heb je gewoon zin in bier? Lees dan onze blog of volg ons op de sociale media.

Word lid van onze facebookpagina

Call Now Button
Are you 21 or older? This website requires you to be 21 years of age or older. Please verify your age to view the content, or click "Exit" to leave.

Pin It on Pinterest

Share This