Onze brouwerij

Brouwerij Paoter Gustaaf

Onze vakkundige bierbrouwers gebruiken de zuiverste ingredienten en de beste brouwtechnieken.

Onze brouwerij in Breda brouwt bieren die fris zijn en makkelijk weg te drinken. Hiervoor gebruiken wij de beste ingredienten en voldoen wij aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. De speciaalbieren die in de winkels en horeca verkrijgbaar zijn brouwen wij als huurbrouwer.

Paoter Gustaaf brouwt daarnaast ook op kleine schaal special edition beers, craft bieren met de bedoeling dat jij ze later kan kopen!

Als bierproducent, bierfirma en bierbrouwerij zijn het brouwproces, de brouwmaterialen en de ingredienten erg belangrijk.

Onze bieren bestaan bijna allemaal uit water, gerst, hop en gist. De brouwmaterialen die onze brouwerij gebruikt zijn onder andere: een schrootmolen, maischketel, brouwketel, lagertanks, en een afvulsysteem. Lees hieronder verder als je meer wilt weten over het brouwproces.

Wij verkopen onze bieren vooral in de regio Breda, maar zijn actief in heel Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Roosendaal, Bergen-op-Zoom, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Dordrecht.

Schroten met brouwerij Paoter Gustaaf  

Het brouwproces start door graankorrels te verwerken door ze te drogen en te kiemen. In Nederland zijn er enkele van dit soort mouterijen. De grote brouwerijen hebben zelf een mouterij. Kleinere bierbrouwers zoals ons kopen onze mout.  Onze mout is afkomstig van de graansoort gerst. Wanneer je de korrels weekt in water, ontkiemen ze.  Dit kan je zien doordat er een wortel door het zaadje heen komt.  

Doordat de zaden ontkiemen, komen er soort eiwitten vrij die het zetmeel uit de geplette graankorrel omzet in suikers. Nadat het graan is ontkiemt worden ze gedroogd, gebrand of geroosterd in een droogoven. Nu heb je mout. De manier waarop je roosters, droogt of brandt heeft invloed op de smaak.  Denk maar eens aan stout.  Deze graankorrels zijn extra lang geroosterd.

Volg ons op social media!

Hoe een professionele brouwerij maischt

Nu de mout is gedroogd wordt alles vermaald in een schrootmolen. Hierdoor komt het zetmeel en de suikers vrij. Deze heb je later nog nodig! Bij het schroten moet je uitkijken dat je de mout op een grove wijze vermaalt. Anders kan het kaf de vervelende smaakjes in het bier veroorzaken. Nu is het tijd om er water aan toe te voegen!

Datgene wat je geschroot hebt (het schrootsel) vermeng je met water in de zogeheten maischketel. Nu wordt het schrootsel vermengd met water in de maischketel. Door deze soep van mout te verwarmen komen er verschillende stoffen vrij, waaronder suikers.

De manier waarop je verwarmt heeft invloed op de smaak. Daarom gebruiken brouwerijen verschillende maischschema’s. Zo’n schema laat de temperatuur langzaam stijgen tussen ongeveer 50 graden Celsius en 78 graden Celsius.

Op het einde van het maischen gaat de temperatuur nog meer omhoog. De suikers die nu vrijkomen zijn niet vergistbaar.  Wanneer je dit doet, wordt het smaakprofiel van je bier zoeter en voller.

Hoe krijg je alle resten van de mout uit het zogenoemde jongbier? Door te klaren:  de overgebleven vloeistof wordt met een filter overgeheveld naar de kookketel. Dit jongbier heet ook wel wort.

Hop koken met bierbrouwerij Paoter Gustaaf

Je wort is de basis van je bier. Sommige suikers in de wort zijn vergistbaar, andere niet. De volgende stap is om de wort te koken in een kookketel. Tegenwoordig voegen we altijd hop toe. Hierdoor is het bier niet alleen langer houdbaar, maar het krijg vooral de bittere smaak. Bovendien geeft hop een betere schuimkraag. Een voordeel van koken van de hop is dat bacterien dood gaan en ongewenste eiwitten los komen. Deze eiwitten worden bij een tweede filterronde, eruit gefilterd, samen met de hop.  Hoe langer je de wort blijft inkoken, hoe sterker (dus zwaarder en voller) hij wordt. Na het koken is het tijd voor de hoofdvergisting in een vergistingstank.

Hop

Hopbellen zijn er in talloze varianten! Ze bepalen onder andere de bitterheid wanneer er gekookt wordt.

Soorten hop

Saaz, Hallertau, Cascade, Citra, Galaxy, Perle, Sterling, Styrian Golding, Tettnanger

Nahoppen

Door hop na het koken in de vergistingstank te voegen (drooghoppen) krijgt het bier een andere smaak ( vaak bloemig of fruitig karakter).

Volg ons op social media!

Brouwerij: het gistingsproces

 Hoe krijgt bier zijn koolzuur, schuimkraag en alcohol? Simpel gezegd komt dit door het gistingsproces. Bij het jongbier worden gistcellen (levende organismen) toegevoegd die de suikers omzetten (opeten) in koolzuur en alcohol.

Nadat het wort is gefilterd en wordt het direct gekoeld. Hierdoor worden infecties voorkomen. De vergistingstijd wordt mede bepaald door de koeltemperatuur. De vergisting van pils duur relatief lang omdat dit wordt vergist bij 5 graden Celsius. Pils vergist op de bodem (ondergistend bier).

De meeste bieren zijn bovengistende bieren. Deze worden vergist op ongeveer 18 graden Celsius.

Kleinere brouwerijen gebruiken na deze hoofdgisting vaak ook nog een nagisting op de fles. Hierbij wordt suiker toegevoegd bij het afvullen van de flesjes. Hierdoor kunnen de overgebleven suikers nog worden omgezet.

Vaak zie je daarom wat gist op de bodem van een fbierlesje liggen. Dit kan je gewoon opdrinken. Het erandert wel de smaak van het bier.

Nu is het tijd om te bottelen en etiketteren!

Verkoop locaties

Brouwerij: Bottelen en etiketteren

Het bottelen van bier gebeurt in de bottelarij van de brouwerij. Naast het afvullen van flessen kan het bier ook afgevuld worden op fust. Een tunnelpasteur zorgt er voor dat het bier langer houdbaar is. Na het afvullen is het tijd om de etiketten en de dopjes (kroonkurken) op de flessen te plakken en drukken!  

Met een etiketteermachine worden de etiketten op de flesjes geplakt. Op de etiketten moeten verschillende zaken worden vermeld.

Zo is het verplicht om het alcoholpercentage en de biercategorie te vermelden. ook de naam van de bierbrouwerij en de houdbaarheidsdatum moeten worden vermeld op het bieretiket.

Ten slotte worden de bierflesjes gedistributeerd in dozen of kratten. Andere mogelijkheden zijn cadeaupaketten, fusten of biertanks.

Deze worden op pallets gedistributeerd naar verdelers, slijterijen, cafe’s, supermarkten, restaurants en groothandels. Ook op evenementen zoals festivals en foodtruckevents worden onze bieren geleverd!  Onze verkoper kan je hier meer over vertellen!

Eindelijk: het bier is klaar!

Dat betekent dat we het bier eindelijk kunnen drinken. Bij brouwerij Paoter Gustaaf proeven wij onze bieren altijd veelvuldig zelf voordat het in de speciaalbierzaken, horecazaken en groothandels komt. Bovendien experimenteren wij graag met verschillende gerechten in combinatie met speciaalbier. Wil jij ook bieren van Paoter Gustaaf proeven? Neem dan contact met ons op of ga naar een van de verkooppunten.

Onze speciaalbieren

Kijk hier welke bieren wij verkopen!

Speciaalbier recepten

Ontdek hier de beste recepten met bier!

Bestellen / Verkooppunten

Kijk hier hoe je bier kan bestellen!

Call Now Button
Are you 21 or older? This website requires you to be 21 years of age or older. Please verify your age to view the content, or click "Exit" to leave.

Pin It on Pinterest

Share This