Paoter Gustaaf organiseert elk jaar een bierproeverij, in de vorm van een wedstrijd. In een willekeurige volgorde worden er verschillende bieren geserveerd. De smaakpapillen van de deelnemers worden erg op de proef gesteld, want de wedstrijd wordt ‘blind’ gedaan en elke proeverij is op thema.

Je moet die biersnobs is zien zweten omdat ze bang zijn dat ze hun geliefde Hertog Jan, Jupiler of Heineken aanmerken als een Schultenbrau of alcohol. Wie wint bij Paoter Gustaaf mag zich een jaar lang de bierkonneseur (of pilskonneseur) van dat jaar noemen.

Wil jij ook een bierproeverij organiseren? Dan hebben wij 7 goede tips voor jouw voor een succesvolle proeverij!

1. Start met een laag alcoholpercentage

Het lijkt logisch, maar start de proeverij niet direct met zwaardere, vollere bieren. Als je dit langzaam opbouwt, proef je de fijne smaaktonen van de lichtere bieren erna beter. Zo kan je bijvoorbeeld starten met een pilsner en eindigen met een tripel. Dit is natuurlijk minder van belang bij een wedstrijd blind proeven.

2. Kies een thema voor de bierproeverij

Door een thema te kiezen kunnen de deelnemers zich voorbereiden. Kies bijvoorbeeld een thema als: Vlaamse blonde bieren, Nederlandse pilsners of IPA’s uit de UK. De mogelijkheden zijn oneindig.

 3. Schenk niet te veel bieren

Naar onze mening is het beter om een bierproeverij vaker te organiseren, dan een dozijn bieren in een paar uur weg te werken. Mensen zijn geneigd de bieren te vergeten als ze er te veel drinken. Als er geen wedstrijdelement in zit, kan je het aantal bieren beperken tot 5. Sta dan wel extra stil bij de kenmerken van de bieren. Is het wel een bierproefwedstrijd? Ga dan voor ongeveer 8 verschillende bieren. Hou ongeveer een kwartier tot twintig minuten pauze tussen de rondes.

 4. Zorg dat je speciale proefglazen gebruikt

Een proeverij gaat om meer te weten te komen van de kenmerken van bier (zoals smaaktonen en geur). Hiervoor is het niet noodzakelijk om volle bierglazen te drinken (dat kan daarna ook nog). Bovendien loop je de kans dat er iemand na drie zware blonde bieren al op zijn hoofd staat van de alcohol. Deel een bierflesje met drie deelnemers.

 5. Zorg voor hapjes en drankjes

Voordat er gedronken wordt, moet je iets in je maag hebben. Hiernaast is het slim (en gewoon lekker gezellig) om tijdens de proeverij eten te serveren aan de bierdrinkers. Zorg ook dat er water beschikbaar is. Vooral de gevorderde bierkenners zullen hun smaakpupillen willen neutraliseren alvorens een volgend biertje te beoordelen.

 6. Hou de score bij

Zythologen (de bierwetenschappers onder ons) en een steeds groter wordende groep bierliefhebbers- en kenners houden tijdens bierproeverijen een score bij waarbij zij de bieren beoordelen op verschillende onderdelen. Dit kan zijn op kenmerken als kleur, schuim, smaak, koolzuur, afdronk en geurprofiel.

Tijdens een wedstrijd blindproeven wordt meestal bijgehouden welk bier de deelnemer denkt dat het is. Soms wordt ook bijgehouden welk bier de deelnemer het lekkerste en het minst lekkerste vond. Reputaties worden hier gebroken of gemaakt!

 7. Blind proeven

Wij houden van het wedstrijd element in een bierproeverij. En dan is het extra leuk om de bieren blind te proeven. Houd rekening met het niveau van de deelnemers. Zijn het mensen die al meer dan 1000 bieren op Untappd hebben? Dan kan je lastigere thema’s en bieren schenken dan mensen die vooral pils drinken.

Call Now Button
Are you 21 or older? This website requires you to be 21 years of age or older. Please verify your age to view the content, or click "Exit" to leave.

Pin It on Pinterest

Share This