50 recepten met bier: de complete lijst 2018 

Auteur: Demian Tacq       Laatst geupdate: 14 september 2017

50 recepten met bier: de complete lijst

Je weet waarschijnlijk dat gerechten met bier de laatste jaren sterk in populariteit zijn toegenomen in Nederland. 

Maar welke gerechten zijn er allemaal?

Nou, vandaag heb je geluk want ik heb een complete lijst samengesteld.

Sommige gerechten zijn traditioneel.

Anderen modern.

Sommigen zijn extreem experimenteel.

Maar hier zijn ze allemaal.

Bonus: Download het gratis kookboek: Top 50 gerechten met bier met 50 verschillende chefs 2018. 

Bierrecepten

Recepten met bier

1. Gesmoorde ribben met honing en Stout:  Demian Tacq (Brouwerij Paoter Gustaaf)

Gerecht bier koken Gesmoorde ribben met honing stout ramses bieren

AANTAL PORTIES: 6 

BEREIDINGSTIJD: Prep: 3 en 1/2 uur Grill: 10 min 

Deze zachte en rijk in smaak in stout bier gebakken ribbetjes hebben een zoete touch door afwerking met honing. Serveer dit heerlijke gerecht met gebakken aardappelen, groene bonen en een salade.

 

Ingrediënten 

120 gram bruine suiker

1 theelepel peper

3/4 theelepel zout

3 kilo varkensvlees rug ribben

75ml honing

1 flesje Shire Stout (Ramses Bieren)

 75 ml azijn

1/2 liter barbecue saus

 

Bereidingswijze

1. Mix de bruine suiker, de peper en het zout: marineer hiermee de ribben. Leg de ribben aan de botzijde op een grillrek in een grote ondiepe braadpan. Besprenkel het geheel met honing. Mix het donker bier en de azijn en giet het rond ribben. Smeer hierna een deel van het biermengsel over de ribben.

2. Bedek het geheel strak met ijzerfolie en bak ongeveer 60 minuten uur bij 165 C°. Verlaag hierna de temperatuur tot warmte tot 120 C°. Bak de ribben nog 2 uur of tot ze lekker zacht zijn.

3. Bevochtig een keukenpapier (olijf)olie en gebruik een langwerpige tang om het grilrek hiermee in te smeren. Dep de ribben. Grill, bedekt, met middelmatige hitte gedurende 10-15 minuten of totdat ze bruin worden. Draai af ​​en toe en voeg naar behoeven barbecue saus toe. Serveer met de resterende barbecue saus. 

 

2. Desperados met scampi’s, rijst, koriander en limoen in één pan 

 Bierrecept Recept met bier Desperados Biercuisine Paoter Gustaaf

AANTAL PORTIES: 4

BEREIDINGSTIJD: Prep: 20 min | Pan: 10 min 

Ingrediënten

Koriander 15gr (naar eigen inzicht)

500 Gram grote garnalen

1 flesje Desperados 

1 Ui

 1 Rode peper

2 Knoflooktenen

1 Limoen

1 Avocado

Komijnpoeder

Olijfolie

400 Gram witte rijst

Bereidingswijze

1. Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Snijd een halve ui, twee knoflookteentjes en de rode peper fijn. Voeg het geheel toe in de pan en bak ze tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Breng het geheel met komijn, peper en zout op smaak en wacht tot de je de komijn begint te ruiken.  

2. Voeg 250 ml Desperados bier toe en  de gehakte koriander naar smaak. Kook het geheel in totdat de helft van het bier over is.

3. Voeg nu 500 gr grote, gepelde garnalen of scampi’s toe en kook deze in 5 minuten tot ze roze zijn aan alle kanten. Pers de limoen en voeg deze toe. 

4. Serveer het geheel bovenop gestoomde witte rijst met limoen, korianderblaadjes en avocadostukken.

3.  Traditionele mexicaanse kalkoenchili met Pilsner van Hertog Jan

 AANTAL PORTIES: 4 | BEREIDINGSTIJD:  3-4 uur 

 Bierrecept Recept met bier chili kalkoen pilsner Paoter Gustaaf

Ingrediënten

  • 2 chili peper, schoongemaakt
  • 1 Jalapena peper, stam verwijderd
  • 1 theelepel adobosaus 
  • 33 ml olijfolie
  • 750 gram drumsticks van kalkoen
  • Zout en vers gemalen zwarte peper
  • 1/2 grote ui, gehakt
  • 2 knofloontenen, fijngehakt
  • 1 eetlepel cacaopoeder (ongezoet)
  • 1/2 eetlepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 75 ml tomatenpasta
  • 800 gram bliktomaten
  • 1 flesje (330cl) Hertog Jan Pilsner
  • 400 gram pintobonen, uitgelekt

Voor de garnering: Limoenpartjes, zure room, gehakte rode ui, gehakte verse koriander, en gesneden avocado.

Bereidingswijze
1. Bak de chili pepers in 2 minuten in een kleine pan op middelmatig vuur tot ze donker worden in kleur en gaan geuren. Stop ze in een blender en voeg 1 kop kokend water toe. Laat 10 minuten. Voeg de Jalapena peper en de adobo toe en meng de producten. Ze het geheel nu opzij.

2. Verhit olijfolie in een zware braadpan of slowcooker op middelmatig vuur. Besprenkel de kalkoen met zout en peper. Bak de drumsticks tot ze rondom bruin zijn in ongeveer 10-12 minuten. Haal ze uit de pan.

3. Verlaag de temperatuur iets en voeg de ui en de knoflook toe aan de pan. Bak de ui, af en toe roerend tot de ui zacht en doorschijnend is, in 8 tot10 minuten. Meng het geheel met de cacao, komijn, oregano en cayennepeper en bak ongeveer 2 minuten.

4. Voeg de tomatenpasta toe en wacht nog 2 minuten.

5. Voeg nu de gereserveerde chilipuree toe en breng het geheel aan de kook. Laat het geheel al roerend ongeveer 3 minuten koken.

6. Voeg nu de tomaten, drumsticks, het bier en 2 kopjes water toe. Breng aan de kook. 

7. Laat het zachtjes sudderen, tot het vlees teder is en gewoon van het bot valt (90 – 115 minuten). Als dit klaar is verwijder de kalkoen uit de pan en laat een afkoelen. Verwijder nu de huid en botten van het vlees. Hak het vlees in stukken en gooi het weer in de pan.  

8. Voeg tenslotte de bonen toe en laat het sudderen. Je kan extra water toevoegen indien nodig. Laat 30-35 minuten sudderen en breng alles op smaak met zout en gemalen chilipeper. 

Serveer chili met limoenpartjes, zure room, rode ui, gehakte koriander, en gesneden avocado.

Buon appetitos!

4. Plaatpizza bospaddestoelen (Gemma Dols, Publieke Werken) 

Lekker met: De Koninck (Antwerps Pale Ale) 

AANTAL PORTIES: 3-4 | BEREIDINGSTIJD:  30 min – 45 min | www.cafepubliekewerken.com

 Bierrecepten Publieke Werken Paoter Gustaaf Plaatpizza Bospaddestoelen

Ingrediënten

2 rode uien in parten

1 teen knoflook in plakjes

olijfolie

500 gram (kant en klaar) pizzadeeg

150 ml creme farce

1 tl gedroogde tijm

300 gr gemengde bospaddestoelen

takjes verse tijm, oregano en rozemarijn

120 gram gorgonzola

2 el parmezaanse kaas in vlokken

2 el verse peterselie

zeezout, verse peper

Bereidingswijze

Oven verwarmen op 220 graden. Doe olie in koekenpan en bak de uien langzaam zacht. Neem uit de pan en voeg nog wat olie toe en bak de paddestoelen met de knoflook op hoog vuur, 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

 Leg het deeg in een rechthoek op de ingevette bakplaat, bestrijk met losgeroerde creme fraiche en bestrooi met tijm. Schik daarop de paddestoelen en druppel het sap uit de pan erover. Schik daaromheen de uien, gorgonzola en de verse kruiden. Bestrooi met parmezaanse kaas en bedruppel de randen met olie. Bak ca 15 min goudbruin in de oven. Strooi er verse peper, zeezout en peterselie over. Lekker met een salade en rijpe peer.

5.

WORD BIEREXPERT

Vergroot je bierkennis

Ge kunt ons volgen op social media!

Haal het maximale uit je horecazaak

Speciaal bier van Paoter Gustaaf in uw assortiment?

 

Telefoon
+31624465432

Email
info@paotergustaaf.nl

9 + 7 =

 
Voor deze website moet je 18 jaar of ouder. Verifieer je leeftijd of klik op "Exit"

Pin It on Pinterest

Share This