Bierbrouwerijen perfectioneren al duizenden jaren het brouwproces. Tegenwoordig wordt bier gebrouwen in grofweg 7 stappen. Maar wat bepaalt nu de smaak, de kleur en de mate waarin er koolzuur in het bier zit? Elk ingrediënt en elke methode zorgt ervoor dat een biertje zijn unieke eigen smaak krijgt. Op deze pagina kom je meer te weten over de 7 stappen die nodig zijn om een uniek bier te brouwen.

Stap 1. Mouten

De eerste stap van het brouwproces verwerken van graankorrels door ze te drogen en te kiemen. Dit proces gebeurd meestal in een mouterij, brouwerijen doen dit doorgaans niet zelf. De mout (meestal afkomstig van de graansoort gerst) wordt in water geweekt en ontkiemd in een warme ruimte waardoor er een wortel uit het zaadje begint te groeien. Tijdens het ontkiemen komen er enzymen vrij die het zetmeel dat in de graankorrel zit kan omzetten in suikers. Hierna worden de graankorrels gedroogd (eesten), gebrand of geroosterd in een droogoven zodat het ontkiemingsproces wordt gestopt. De graankorrels heten nu mout. Het roosteren of branden van graankorrels beïnvloedt de smaak. Heb je wel eens een donkere stout op? Deze zijn zo donker omdat de korrels lang geroosterd worden. Hiernaast kan wordt in Duitsland mout gerookt. Bier uit Bamberg staat bekend om het typische rookbier.

Stap 2. Schroten

De gedroogde mout kan nu worden vermaald, het zogenaamde schroten. Op deze wijze komt er zetmeel vrij uit de mout. In het zetmeel zitten suikers, die je later in het proces nog nodig hebt. Een schrootmolen vermaalt de mout op een grove manier, zonder het kaf van de gerst te beschadigen. Dit kan de smaak van het bier op een nadelige manier beïnvloeden.

Stap 3. Het maischen van de schroot

Nu wordt het schrootsel vermengd met water in de maischketel wordt de mout. De mix kan op verschillende temperaturen worden verwarmd. Deze maischschema’s hebben invloed op de smaak van het bier. De temperatuur verschilt meestal van 50 graden Celsius aoter-gustaaf-bier-brouwerij-breda-refractometer2tot 78 graden Celsius. Tijdens dit proces wordt het zetmeel omgezet in vergistbare suikers. Op het einde van het maischen gaat de temperatuur omhoog en komen er ook suikers vrij, maar deze zijn niet vergistbaar. Hierdoor wordt het bier zoeter en meer vol van smaak.

Stap 4. Klaren

Tijdens het klaren wordt de overgebleven vloeistof gefilterd van alle vaste moutresten. Als deze eruit zijn gefilterd blijft er een vloeistof over dat onder ander veel suikers bevat en wordt wort genoemd.

Stap 5. Het koken van de wort

De basis van elk bier is het wort. Deze bevat vergistbare en onvergistbare suikers. In de kookketel wordt de wort vervolgens gekookt, terwijil er hop wordt toegevoegd. De hop geeft het bier de bittere smaak, het zorgt er voor dat het bier langer houdbaar is en geeft het bier een goede schuimkraag. Bovendien zorgen de hop en het koken van de wort ervoor dat niet gewenste eiwitten loskomen en kunnen worden gefilterd. Hoe meer de wort, wordt ingekookt, het zwaarder en voller het bier zal worden. het inkoken van de wort, wordt

Stap 6. Het gistingsproces

Na het koken wordt het wort gefilterd en zo snel mogelijk gekoeld om infecties tegen te voorkomen. De koeltemperatuur beïnvloedt tevens de gistingstijd. Bij het vergisten op een lage temperatuur (ongeveer 5 graden Celsius) duurt het gistingsproces langer en kan je ondergistend bier zoals pils maken. Wanneer je de wort koelt tot ongeveer 18 graden Celsius ontstaat er bovengistend bier, dat sneller kan vergisten (dit zijn de meeste bieren). Nu kan de hoofdgisting plaatsvinden. Er wordt gist toegevoegd. Gist is een levend organisme en heeft zuurstof nodig om zich te reproduceren. Om deze reden wordt er zuurstof toegvoegd. Het gist ‘eet’ de vergistbare suikers op en zet ze om koolzuur, alchohol en en smaakstoffen. Er is jongbier ontstaan. In deze fase heeft het bier nog weinig smaak bevat geen koolzuur. Om dit te verkrijgen vindt er een tweede gisting plaats. Dit proces heet ook wel lageren. Bij kleinere brouwerijen wordt er hergegist in het bierflesje (op de fles).

Stap 7. Bottelen

Veel brouwerijen filteren hun bier nogmaals voordat zij de fles of fust vullen. Denk maar weer aan de welbekende pilsners, deze zijn helemaal helder en bevatten geen gist.  Hierdoor kunnen zij de smaak stabieler houden. Ook het pasteuriseren van de bieren zorgt ervoor dat de smaak stabieler is. Hierdoor weten klanten dat er consistentie in het brouwproces zet en dat ze de volgende keer weer hetzelfde lekkere biertje kunnen kopen!

Call Now Button
Are you 21 or older? This website requires you to be 21 years of age or older. Please verify your age to view the content, or click "Exit" to leave.

Pin It on Pinterest

Share This